Wednesday, March 23, 2011

Dedicate to my late grandfather,al-marhum Haji Jamil

sebelum meneruskan kata-kata...mari kita sedekah Al-Fatihah ramai2 kepada Al-marhum datukku yang tercinta....Bismillahirrohmannirrohim.......

Entry ni bertujuan untuk mengingat diri aku sendiri memori-memori terindah dari aku kecik bersama arwah..really miss him lately....
kenangan terindah masa umur aku bawah 5 tahun samar-samar jer...time tu aku masih lagi budak hingusan...cuma yang aku ingat...aku suka lepak umah Arwah atok aku sebab time tu ader sepupu yang menetap bersama2 nya... time tu aku tak der adik lagi..umur aku 4 tahun baru ader adik..so.ape best main ngan baby kan..aku suker kawan ngan budak besar...he3... mak selalu cakap.."dulu masa ko kecik2...asal mak leka jer ko da hilang...kemana lagi..umah nenek n atok la..."

    Pastu time aku da masuk alam persekolahan....time hari minggu jer pepagi buta da lepak kat sana...sebab nak tengok citer ultraman...hik..hik..hik..kat umah aku ader TV tapi da rosak time tu..abah aku sajer taknak baiki sebab tak nak aku n adik aku leka tengok tv sampai kerja sekolah tak buat..kalo petang lak tengok citer doremon..tapi time petang selalu kena marah ngan mak..sebab da maghrib pon nak lepak umah atok lagi..

    Kenangan manis yang aku ingat sampai sekarang, ada satu hari tu masa arwah atok jalan2 gi tengok kebun nenas dia kat belakang umah aku dia tanya aku..."da makan ke belum?"..masa tu aku baru balik dari sekolah sessi pagi..tak ingat pulak sekolah agama ke sekolah kebangsaan dalam darjah 5 kot....kebetulan time tu aku pose...pose ganti..he3....petang tu..balik sekolah sessi petang..belum sempat aku amik beg sekolah aku katbaku beskal...arwah panggil aku kat pintu dapur umah dia...pasal ape pulak nih...tak penah2 dia panggil aku camtu...rupa2nye dia nak bagi aku sekor ikan panggang .....terharu aku time tuh...(huk..huk..huk..rasa nak mengalir plak air mata ku nih....cover..cover..)...masuk jer dapor umah aku mak aku pelik..dari mana aku dapat ikan panggang tuh?...aku sengih jer kat mak aku....rezei turun dari langit mak!...diam jer mak aku....
tu ler kenangan manis....

Kenangan pahit nyer aku pernah kena marah teruk ngan atuk aku sebab aku ingkar arahan dia....time tu arwah wat kenduri doa selamat....seingat aku la..seumur hidup aku bersama dia,arwah rajin wat kenduri doa selamat...pastu aku akan mengambil tugas mendistribute nasi berkat kat jiran2..sampai sumer jiran2 kenal aku...kalo aku anta nasi berkat jer...tak payah cakap dari sapa datangnya nasik berkat tuh...ader satu hari tuh aku tak nak dah anta nasik berkat...yer la time tu aku da besar skit..dalam lingkungan darjah 4 atau lima kot.... da ader sifat malu ler gaknyer..he3...aku cakap kat dia nanti aku tak nak anta berkat...punya dia marah...abis atuk nak harapkan sapa lagi..ko kan cucu atok..atok suruh sikit pon tak nak....pastu dia membebel aper lagi ntah yang pasti aku da berjalan balik umah...konon marah kat atuk gak...cucu dia sikit punya ramai..naper tak suruh jer diorang..asal anta nasik berkat jer..aku..asyik2 aku....huh...aku mogok time tuh...tanak gi umah atok aku dah..tanak tolong rewang dah....huhuhu....pastu malam tu mak da marah..amk suh gak gi umah atok...mintak maaf...pasal anta nasi berkat tu aku tak tahu sapa yang anta....aku pon da lupa.... 

Da abis kenduri tu..atok aku kasi se-das kata2 yang membuat hati aku cair...."atok suruh ko bukan sebab atuk tak sayang ko....sebab atok sayang la atok suruh ko wat keje...kalau atok tak sayang atok biarkan ko jer..atok sayang sumer cucu-cucu atok... ko kan duduk dekat ngan atuk..ko yang kenal orang2 kat sini..orang2 kat sini pon da kenal ko..sebab tu lah atuk suh ko anta nasik berkat..takkan nak suh anak acik ko..dia pon tak kenal orang kat sini....(tapi,diorang lelaki..tuty ni pompuan..tuty malu la tok...hanya mampu cakap dalam hati)....dah..lain kali jangan buat lagi...."..aku cuma angguk lemah....

Lepas pada tu tobat aku tak ingkar lagi arahan atok aku..dan aku masih lagi meneruskan rutin aku kalo umah arwah wat kenduri..sampai biler aku resign keje tu pon aku tak ingat..sebab da lama nenek aku tak wat kenduri...kalo wat pon aku cuma datang makan jer..teruk kan aku skang....hik..hik..hik...... ape nak buat..tebalkan muka aku jer la.... kelakar tol..anta nasik berkat pon malu ker.... konon da besar la tu.....
Selain dari tu..kalo aku lepak kat umah atok aku tengok tv..mesti dia akan mintak aku pijak2 badan dia....huhuhu.....riso aku da la time tu badan aku semangat jer.badan atok aku plak kurus jer....kang patah plak tulang arwah...lain ler kalo bapak aku...badan bapak aku pon bosar godang...hmm..kalo tak suh pijak2..nanti kalo time dia tengah duk wat rokok lenteng dia..aku perati jer...cara dia gunting cengkih...ketik..ketik..ketik..laju jer dia wat...pastu tembakau potong skit2...pastu letak kat kertas putih..gulung...pastu dia nyalakan rokok...dia isap dalam-dalam..dia hembus kat muka aku...pergh....BUSUUUKKK!!....bau asap rokok...tu dulu..skang ni kalo aku tengok orang gulung rokok lenteng teringat2 aku kat arwah... RINNDUUU....

Banyak lagi cerita...ader yang ingat..ader yang lupa....kalau dikenang2..mau menangis aku..terutama masa dia sakit....kesian tul aku tengok dia....terbaring jer...tak nak la aku citer part nih...wat aku sedih jer..cuma yang aku ingat...dalam lama dia sakit tuh..tetiba jer dia sihat walafiat lepas kuar dari spital...aku baru balik dari sekolah aku ternampak kelibat dia meround ke belakang...masa tu kat belakang umah aku da tak der da kebun nenas..yang ada sederet umah sewa...."eh, atok da sihat ker..."masa tu seronok jer tengok arwah da boleh jalan2..senyum-senyum....cakap-cakap ngan aku...tup..tup dia terlantar lagi..kali ni lagi teruk..sampaila dia menghembuskan nafasnya yang terakhir....
time tu aku dalam darjah 6...first time aku berhadapan ngan pemergian orang yang paling rapat ngan aku...aku tengok makcik2 aku nangis....yang paling aku terkejut...aku tengok bapak aku nangis...itu pertama dan terakhir setakat ni akutengok bapak aku menglirkan air mata..huk..huk..huk...love u abah...
pastu aku duk baca yasin...kat sebelah arwah...but..tak terkeluar pon dari halkum aku.....takut duk sebelah mayat arwah...aku mana pernah alami perkara seperti itu...perasaan takut mengatasi sedih...aku baca seround jer surah yasin..pastu aku serender....
Tak der da atok yang selalu round umah dari depan ke belakang...tak der dah atok yang selalu datang umah malam2 mintak air kopi..and pastu borak ngan abah sampai lewat malam..aku plak jadi tukang dengar walaupon aku tak paham bahasa jawa yang keluar dari mulut arwah n abah....banyak lagi la ruang2 kosong yang arwah tinggalkan.......hmmmm...

gambar kenangan arwah atok n arwah nenek bersama makcikku....ni jer yang ader.....sebagai kenangan

1 comment:

✿....rossa alina....✿ said...

sedih aku bace wei..uwaaaa...nak nangisss..best la ko dapat kenal ngan arwah atuk lame2..aku ni asal arwah atuk dtg rumah je,mesti aku cabut..sebab takut sgt..arwah atuk garanggggg..huhuhu..